top of page

Yağmur Suyu Hasadı



Yağmur suyu hasadı, daha sonra kullanmak üzere depolamak için bir yapıdan veya başka bir yüzeyden akan suyun toplanmasıdır. Sıkça görülen yağmur suyunun çatıdan toplanması anlamını içeren çatı drenaj modellerinin yanı sıra büyük yağmur suyu toplama göletlerinin de yapılmaya başladığını söyleyebiliriz.


Yağmur suyu, su borularından sonra bir tür depolama tankına doğru akar ve burada depolanır. Toplanan su, evin veya iş yerinin örneğin; sifon suyu, bahçe sulama, temizlik gibi günlük işlerde rahatlıkla kullanılabilir. Böylelikle su tasarrufunun yanı sıra ücretsiz su kullanım hakkına da sahip olmuş oluyoruz.


Yağmur suyu hasadı fikri genellikle eski bir çiftlik sarnıcının görüntülerini veya gelişmekte olan ülkelerin düşüncelerini çağrıştırır. Gerçek şu ki, yağmur suyu hasadı hanelerimize ve işletmelerimize su sağlamak için uygun bir alternatif haline geliyor. Artık sadece çiftlik için değil!


Almanya, Avustralya ve Puerto Rico yağmur suyu hasadını çokça kullanan yerlere örnek olarak verilebilir. Yeşil bina hareketi sayesinde çok yakın zamanda, başta Amerika olmak üzere Avrupa’da da bir çok ülkede yağmur suyu toplama sistemlerinin yaygınlaştırmak için çalışmalar gerçekleştirmektedirler. Türkiye’de de Aydın’ın Haydarlı Köyünde yağmur suyu hasadı projesi hayata geçirilmiştir.





Photo by Teona Swift from Pexels

bottom of page