top of page

Su Ayak İzi



Kullandığımız, giydiğimiz, satın aldığımız, sattığımız ve yediğimiz her şeyi yapmak için su gerekir. Su ayak izi, kullandığımız mal ve hizmetlerin her birini üretmek için kullanılan su miktarını ölçer. Pirinç yetiştirme gibi tek bir işlem için, kot pantolon gibi bir ürün için, arabamıza koyduğumuz yakıt için veya çok uluslu bir şirketin tamamı için ölçülebilir.


Su ayak izine, insanlığın tüketilen ve / veya kirlenen su hacminde tatlı suya el koymasının bir ölçüsü denilebilir. Su ayak izi, bir prosesin, ürünün, şirketin veya sektörün hem doğrudan hem de dolaylı su kullanımına bakar ve tedarik zincirinden son kullanıcıya kadar tüm üretim döngüsü boyunca su tüketimini ve kirliliği içerir.


Su ayak izini, birey veya toplum, bir ulus veya tüm insanlık tarafından tüketilen tüm mal ve hizmetleri üretmek için gereken su miktarını ölçmek için kullanmak da mümkündür. Bu aynı zamanda doğrudan bireyler tarafından kullanılan su olan doğrudan su ayak izini ve tüketilen tüm ürünlerin su ayak izlerinin toplamı olan dolaylı su ayak izini de içerir.

Örneğin; 1 bardak süt için 225 L su – 1 fincan kahve için 130 L su ve bir kot pantolon üretmek için 10.850 L su gerekmektedir.


Bu bilgiler ışığında bizler tüketimlerimizi daha bilinçli yaparak ve daha sürdürülebilir ürünler kullanmaya özen göstererek suyumuzu korumaya destek olabiliriz.




Photo by Ian Turnell from Pexels

bottom of page