top of page

Karbon Ayak İzi





Karbon ayak izi, bir kişinin yaşam tarzını ve faaliyetlerini doğrudan ve dolaylı olarak desteklemek için üretilen sera gazı (Green House Gas) miktarının tamamına karşılık gelir.


Kişinin karbon ayak izi genellikle; yılda tükettiğiniz et miktarı, geri dönüşüme katkınız, yıllık uçak yolculuğu miktarınız, araba kullanım sıklığınız nedir gibi soruların cevaplarına bakarak hesaplanır. Karbon ayak izleri, genellikle bir yıl boyunca eşdeğer ton CO2 cinsinden ölçülür.


Bu nedenle, küresel ısınmanın durdurulmasına etkili bir şekilde katkıda bulunmak isteyen birinin, en azından bireysel ölçekte, kişisel karbon ayak izini ölçmesi ve takip etmesi gerekiyor. Araç yolculuklarından kaçının (bir otomobil motorunda yanan her litre yakıt 2,5 kg CO2 yayar) ve yürümeyi, bisiklete binmeyi veya toplu taşıma, özellikle trenleri kullanmayı tercih edin; Sürüş yapıyorsanız, sürüşü başkalarıyla paylaşın ve daha fazla benzin kullandığı ve bu nedenle daha fazla CO2 yaydığı için hız yapmayın. Yapabiliyorsanız Dünyanın en hızlı büyüyen CO2 emisyon kaynağı olan uçmaktan olabildiğinde kaçının.


Bu kadar küçük değişiklikler bile Küresel Isınmaya karşı bireysel olarak alınabilecek etkili önlemler olacaktır. Siz de kendi karbon ayak izinizi aşağıdaki linkten hesaplayabilirsiniz.




<a href="https://www.freepik.com/vectors/green">Green vector created by dooder - www.freepik.com</a>

bottom of page