top of page

Dünya Su Günü



22 Mart tarihi, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır.


Rio de Janeiro şehrinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) gündeme getirildikten sonra, 1993’ten itibaren katılım her yıl katlanarak arttı. 22 Mart Dünya Su Günü için desteklerini göstermek isteyen halk gün boyu muslukları açmamaya teşvik edildi. Dünya Su Günü sosyal medyada da çok rağbet gördü.


Peki Dünya Su Günü’nün amacı nedir? Biz bireyler olarak ne yapabiliriz ve suyumuzu nasıl daha fazla koruyabiliriz?


Öncelikle suyla alakalı bir kaç veriye bakalım; Türkiye’de tüketilen kişi başı günlük ortalama su miktarı 224 litredir. Üç büyük şehrimizde kişi başı günlük ortalama su miktarı İstanbul için 189, Ankara için 239 , İzmir içinse 208 litre olarak ölçülmüştür.


Duşta her bir dakikada harcadığımız su miktarı ise 15 litredir.


Su krizi sebebiyle Afrika’da, Cape Town şehrinde insanlar günlük 25 litre ile idare etmek zorunda olduklarını düşündüğümüzde bu harcamalarımızı ciddi anlamda gözden geçirmemiz gerekmektedir.


Sadece kişisel kullanım değil, tükettiğimiz her bir ürünün de üretilebilmesi için gerekli su miktarlarına bakalım. Buna su ayak izi deniyor.


Örneğin, 1 kilo pirinci üretmek için yaklaşık 3500 litre suya ihtiyaç varken, 1 kilo et üretmek için bu rakam 15 bin litreye kadar çıkıyor. 1 adet Domates 13 litre su, 1 Patates 25 litre ve 1 bardak süt için 200 litre su harcanması gerekiyor.


Ayrıca bildiğiniz üzere, şu an içinde bulunduğumuz pandemiyi yenebilmek için elimizdeki en güçlü silah temizlik ve hijyenken, elimizdeki su kaynağını bilinçli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmamız gerekmektedir.


Peki biz kendi evimizde ne tip aksiyonlar alabilir ve su tasarrufuna destekte bulunabiliriz?


Öncelikle tükettiğimiz ürünleri bilinçli bir şekilde tüketmeli ve hiçbir şeyin çöpe gitmediğinden emin olmalıyız. Besin diyetimizde et vb. ürünlerini tüketimiz gün sayısını azaltabiliriz.


Duşta suyun ısınmasını beklerken boşa akan suları kovalara doldurup ev temizliğinde kullanabilir, bitkileri sulayabilir sebze meyvelerimizi yıkayabiliriz. Kısa duşlar alıp, suyu gereksiz yere boşa akıtmadığımızdan emin olabiliriz.


Musluğu her açtığımızda maksimum verimi alacak şekilde organize olmalıyız.


Dişlerimizi fırçalarken muslukları kapatabiliriz.


Daha fazla su tasarrufu yapılabilecek alanlar hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıdaki link’i ziyaret edebilirsiniz.



Yarınlarımız için suyu tasarruflu kullanmak ve su kaynaklarını korumak hepimizin görevidir. Sürdürülebilir bir gelecek için suyun değerini bilmeliyiz. Salgınla susuz mücadele edemeyiz. Suyu boşa akıtmayınız, konfor için harcamayınız.


Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek, bilinçlenmek ve daha sürdürülebilir bir su tüketimi konusunda lütfen aşağıdaki muhteşem belgeselleri izleyiniz.


Kaynakça:



<a href='https://www.freepik.com/vectors/background'>Background vector created by upklyak - www.freepik.com</a>


bottom of page